Tarihte İlk Kez Bir Gezegenin Uydusunun Oluşumu Gözlemlendi

Tarihte İlk Kez Bir Gezegenin Uydusunun Oluşumu Gözlemlendi

Gezegenlerin ve uydularının oluşumlarını daha iyi anlamak için doğrudan gözlem yapabilmek, tahmin edeceğiniz üzere kolay ve sık rastlanabilecek bir durum değil. Fakat bir grup şanslı bilim insanı bunu başardı ve 400 ışık yılı uzaklıkta yeni oluşmakta olan bir Güneş sistemi üzerinde heyecan verici bir çalışma gerçekleştirdi.

Çalışmanın merkezinde bir yıldız ve etrafında bulunan iki gaz devi gezegen bulunuyor. PDS 70 isimli bu genç sistemde merkezde bir yıldız yer alıyor ve yıldızın etrafında Jüpiter benzeri gaz devleri oluşum süreçlerine devam ediyor. Çalışmayla ilgili heyecan yaratan nokta ise Atacama Büyük Milimetre/milimetre-altı Dizgesi (ALMA) kullanılarak yapılan bir gözlem.

Gezegenlerden birinin etrafında uydu oluşturan bir disk gözlemlendi:

YouTube video

ALMA kullanılarak yapılan gözlemde, PDS 70 sisteminde bulunan gaz devlerinden biri olan PDS 70c isimli gezegenin etrafında uydu oluşturan dev disk gözlemlendi. Bu türden bir gözlem tarihte daha önce yapılmamıştı ve hem gezegenlerin hem de uyduların oluşumunu daha yakından görmemiz ve daha iyi anlamamız için oldukça önemli bir keşif.

Max Planck Astronomi Enstitüsü’nden ve çalışmanın yazarlarından Miriam Keppler, yapılan keşfin önemini vurguladığı açıklamasında ”Şimdiye kadar 4000’den fazla ötegezegen bulundu ancak hepsi olgun sistemlerde tespit edildi. Jüpiter-Satürn çiftini andıran bir sistem oluşturan PDS 70b ve PDS 70c, şimdiye kadar tespit edilen ve hala oluşum sürecinde olan ilk ötegezegenler” ifadelerini kullandı.

Araştırmaya dahil olan tüm bilim insanları, çalışmanın gezegen oluşum süreçlerini anlamak için eşsiz bir fırsat olduğunu düşünüyor.