SpaceX Crew Dragon Kapsülünün ISS’ten Ayrılma Anları Canlı Olarak Nasıl İzlenir?

SpaceX Crew Dragon Kapsülünün ISS'ten Ayrılma Anları Canlı Olarak Nasıl İzlenir?

Amerika merkezli özel uzay taşımacılığı şirketi SpaceX’in tarihi Demo-2 fırlatma görevi geçtiğimiz mayıs ayının sonlarında başarıyla gerçekleştirilmişti. İki NASA astronotunun Falcon 9 roketiyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderildiği sefer SpaceX için bir ilk olma niteliği taşırken, bu görevle birlikte aynı zamanda tarihte ilk kez özel bir şirket uzaya astronot götürmüş oldu.

30 Mayıs tarihinde Falcon 9 roketi ve Crew Dragon uzay aracıyla birlikte uzaya fırlatılan NASA astronotları Bob Behnken ve Doug Hurley, uzaydaki kısa yolculuğun ardından 31 Mayıs tarihinde ISS’e ayak basmıştı. O tarihten bugüne istasyonda ve Crew Dragon üzerinde çeşitli çalışmalar yapmaya devam eden astronotlar, bu gece itibarıyla Dünya’ya geri dönmek için yola çıkacaklar.

Astronotların ISS’ten ayrılacağı anlar canlı olarak yayınlanacak:

YouTube video

Astronotlar, uzayda geçen 2 ayın ardından Türkiye saati ile bu gece 02.34’te Crew Dragon’a binerek 24 saatlik yolculuğuna başlayacaklar. Bob Behnken ve Doug Hurley’nin geri kalan mürettebata veda edip ISS’ten ayrılacağı anlar, NASA’nın YouTube kanalından canlı olarak yayınlanacak. Bu anlara canlı olarak tanık olmak için hemen yukarıdaki YouTube yayınını takip edebilirsiniz.

Crew Dragon kapsülünün dönüş yolculuğunda hangi adımlar izlenecek?

Uzay tarihi için bir ilk olma potansiyeli taşıyan bu görevin ikinci aşaması olan geri dönüşte izlenecek bazı adımlar bulunuyor. Buna göre cumartesiyi pazara bağlayan gece 02.34’te kenetli olduğu ISS’ten ayrılacak olan Crew Dragon, ISS’ten yeteri kadar uzaklaştığında kendisini Florida’ya yakın bir şekilde düşmek üzere gereken konuma getirmek için agresif bir ateşleme yapacak.

Atmosfere giriş yapılmasıyla birlikte Crew Dragon’ın ısı kalkanları devreye girecek ve araç, kendisini 6 dakika daha iticilerle atmosfere doğru ittikten sonra Dünya’ya düşüş başlayacak. Bu aşamada ısı kalkanları yaklaşık 2000 santigrat derece sıcaklığa maruz kalacak. Araç, ses hızının 25 katı hızında düşüş yapacak.

Her şey yolunda giderse kapsülün, Atlantik Okyanusu veya Meksika Körfezi’ne yakın bir konuma iniş yapması planlanıyor. İnişin ardından mürettebat, kapsülün içindeki hava durumuna ve uzay aracının durumuna göre 30 dakika ile 1 saat arası kurtarma ekibinin gelmesini bekleyecek. Ekip geldikten sonra ön sağlık kontrolleri yapılacak olan astronotlar, ardından bir helikopterle kıyıya götürülecek.

NASA ve SpaceX, 30 Mayıs’ta başlayan tarihi görevinin ikinci aşamasında uygulanacak adımlar kısaca böyleydi. Başarıyla tamamlanması gereken tüm bu adımları, detaylarıyla birlikte görmek için hemen yukarıdaki içeriğimize göz atabilirsiniz.