Sahte Parmak İzlerine Kodlar Saklamak Muhtemel

Sahte Parmak İzlerine Kodlar Saklamak Muhtemel
Steganografi, bilgiyi bir görüntü ya da şekle gizleme sanatı/bilimidir. Antik ırkların haberleşmek için kazıdıkları rünlerden QR kodlarına kadar her şey steganografik yapıtlardır. Şimdi gizeme parmak izlerinde.

Görüntülerde bilgi aktarımlarını araştıran bir yazı olan Towards Construction Based Data Hiding: From Secrets to Fingerprint Images İnşa Temelli Bilgi Saklamaya Doğru: Gizemlerden Parmakizi Görüntülerine’de iki bilgisayar mühendisi iletileri parmak izi görüntülerine gizlemeyi muvaffak oldu. Bu parmak izleri sahte izler olsalar da ne gözle ne de bilgisayar dayanağıyla ayırt edilmeleri oldukça efor.

Bu uygulamanın hakikat ehemmiyeti şu: Bu uygulama sayesinde bilgilerin saklanması ve saklanmış bilgilerin bulunması daha basit hale gelebilecek. Parmak izi yapısı, sıradanda bilgi incelemeyi yapan programların kullandığı geometrik tabanlı sistemlerden değişik oluyor. Bu yapı farkı da istatistiksel olarak daha net işlenebilen ve daha net kaydolunabilen bilgi anlamına geliyor. 

İstatistik tabanlı çalışan ve geometrik desenler kullanan programlarla yapılan steganografi çalışmaları bazen sayıların azizliğine uğruyor. Misalin banka hesap numaramızı kodlayıp yolladığımız saklı kodu makine yanlış okuduğunda ya da istatistik programı “düzenlediğinde” bilgi anlamsız oluyor. Benim banka hesap numaramın ilk hanesini temsil eden piksel rengi, ana çerçeveden yalnızca 1 ton 56 binde bir daha sarihse, sistem bunu ana çerçeveyle aynı olacak biçimde düzenler, bu operasyon neticesinde bilgi anlamsız hale gelebilir. Sıradanda çok bereketli bir düzenleme harekâtı bu, ancak bilimin bu özel alanına pek yaramıyor. 

Li ve Xinpeng isimli iki analistin geliştirdiği sistem, parmak izindeki çember yapıların kutupları ve kıvrımları arasında bilginin saklanması ve kodlanması temelinden katlanıyor. 

Kaynak : https://boingboing.net/2018/11/05/data-fingerprinting.html