Facebook, Uzaya Uydu Yollamaya Hazır

Facebook, Uzaya Uydu Yollamaya Hazır

Elon Musk’ın SpaceX işletmesinin uzaya uydu yollama mevzusundaki galibiyetleri ve Jeff Bezos’un Blue Origin‘in uzaya uydu yollama tasarıları başka firmalara da esin veriyor. Facebook, bir zamandır gündemde olan uzaya uydu yollama sorunundaki fotoğrafı pürüzleri de çözerek son düzeye geldi.

Amerika Birleşik Devletleri Federal Bağlantı Komisyonu’ndan FCC lüzumlu izinleri lojistik meseleleri sebebiyle bir cinsli alamayan Facebook, nihayet lüzumlu dokümanları bitirip müracaat eterek izni kopardı. İzin müracaatı, Facebook’un sahip olduğu PointView adlı başka bir işletme tarafından yapıldı. Daha donakaltıcı olan şeyse, uydunun beklenenden çok daha erken uzaya fırlatılacak olması. Facebook’un uzaya ilk uydusunu önümüzdeki mart ayında yollayabileceği belirtiliyor.

Dünyaya internet götürme maksadı

Facebook

Athena ismi verilen ilk uydunun, gelecekteki uyduların daha basit fırlatılabilmesi için test emelli uzaya sevk edileceği de alınan bilgiler arasında. Facebook’un uyduları, dünyanın internete sahip olmayan kırsal bölgelerine geniş bant irtibat götürmeyi amaçlıyor. 

Uzayda bir uydu ağı oluşturmak ilk defa Facebook’un usuna gelmiş bir fikir değil. Elon Musk’ın SpaceX işletmesinin Starlink uydu geniş bant ağı ve İngiliz işletme OneWeb’in uydu ağı buna misal gösteriliyor. Facebook’un uydu testinin zaferli olması vaziyetinde, sosyal medya devinin binlerce uydudan oluşan bir ağa sahip olacağı hipotez ediliyor.

Facebook’un daha evvel bu iddialı tasarıyı için attığı adımlar meselelerle karşılaşmıştı. 2016 senesinde 200 milyon dolara mülk olan Amos-6 uydusu, 14 Afrika ülkesine fiyatsız internet götürmeyi amaçlıyordu. Bu uydu, SpaceX’e ait bir rokette infilak etmişti. O günden bu yana Facebook, Athena ismi verilen pespaye yörüngedeki uydu inşa programını genişletiyor. 

Vega

Mart ayında sevk edilmesi beklenen ilk uydunun Arianespace Vega adlı fırlatıcıyla yapılması tasarlanıyor. Fransızların sahip olduğu Arianespace Vega, 1500 kiilogram yük kapasitesine sahip ve uyduları 700 kmlik dairesel yörüngeye oturtabiliyor.