AFK Ne Demek? Ne Zamandan Beri Kullanılıyor?

AFK Ne Demek? Ne Zamandan Beri Kullanılıyor?

Birçok oyuncunun bileceği gibi çevrimiçi oyunların çoğunda iletişim fazlasıyla önemlidir. Bu durum bir oyuncu için gerek kendi gerek takım arkadaşı hakkında bilgi vermesi için geçerli olabilir. CS:GO, LoL veya PUBG gibi oyunlarda takım arkadaşlarıyla iletişim halinde olmak bir yana bu oyunlarda çeşitli kısaltmalar da bulunuyor. Bunlardan biri de açık hali Away From Keyboard olan AFK kısaltması.

Peki oyunlarda fazlasıyla gördüğümüz bu AFK ne demek? Ne zamandan beri kullanılıyor? Türkçe anlamı ne? Sizler için bu soruları cevaplayacağız ve AFK’nın ne gibi durumlarda kullanıldığı gibi birkaç detaya da değineceğiz. Dilerseniz lafı uzatmadan AFK ne demek sorusunun cevabıyla başlayalım.

AFK ne demek?

AFK ne demek

AFK kısaltmasının açık hali “away from keyboard”, yani “klavyeden uzakta” anlamına geliyor. Birçok çevrimiçi oyunda gördüğümüz bu kısaltma aynı zamanda gerçek hayatta da kullanılabiliyor. AFK, kişinin bilgisayarının başında olmadığını ve bir süre boyunca bilgisayarda veya oyunda işlem yapamayacağını anlatmak için kullandığı bir kısaltmadır. Dolayısıyla eğer çevrimiçi olarak mesajlaşıyor veya MMO bir oyun oynuyorsanız, arkadaşlarınıza bu kısaltma ile bir süre klavyeden uzaklaşacağınızı anlatabilirsiniz.

AFK kısaltması ne zamandan beri kullanılıyor?

AFK ne zamandan beri kullanılıyor

Sık sık küçük harflerle yazılışına da denk geldiğimiz AFK kısaltması, ilk olarak çevrimiçi haber bülteni Fidonet’te kullanılmıştı. O zamanlar Fidonet, lol (Laughing of loud – Yüksek sesle gülmek) ve brb (Be right back – Hemen döneceğim) gibi kısaltmaları da tarihte ilk kez kullanmıştı. 1989 yılının başlarında Fidonet’te AFK kalıbı da görüldü ve o zamandan itibaren çeşitli yerlerde AFK kısaltması kullanılmaya başladı.

O zamanlar AFK aynı zamanda çevrimiçi sohbet uygulaması olan IRC’de de (Internet Relay Chat) fazlasıyla kullanıyordu. İnsanlar o zamanlarda bu kısaltmayı fazlasıyla sevmişlerdi. Bu şekilde diğer kişiler karşılarındaki kişilerin neden cevap vermediğini kolaylıkla anlayabiliyordu.

Devasa çok oyunculu çevrimiçi oyunların 1990’larda yaygınlaşması ve yükselmesi nedeniyle bu kısaltma oyuncu topluluğunun da bir parçası haline geldi. Oyun içerisinde boşta olan oyuncular AFK kısaltmasını oyun içi sohbet kısmında kullanarak diğer oyunculara şu an bilgisayarlarının başında olmadığını kolay bir şekilde anlatıyordu. Kısaltma zamanla çevrimiçi oyunların daha da yaygınlaşmasıyla günümüze kadar geldi.

AFK başka nerelerde kullanılıyor?

AFK nerelerde kullanılıyor

AFK kısaltması çoğunlukla oyunlarda kullanılıyor gibi gözükebilir ancak kullanım alanı biraz daha geniş. Bazı oyunlarda kısa süreliğine bilgisayar başında değil gibi anlamlara gelen AFK kısaltması, League of Legends oyununda takımınızdaki bir oyuncunun oyuna hiç girmediğini açıklamak için de kullanılabilir.

Bunun dışında çeşitli çevrimiçi sohbet odalarında veya mesajlaşma anlarında da kullanılabilen AFK kelimesi garip bir şekilde gerçek hayatta da kullanılıyor. İnsanlar gerek mizah anlamında gerek ciddi anlamlarda bu kısaltmayı kullanabiliyor. Olayın mizah kısmına “RTÜK AFK galiba” gibi ülkemizden bir örnek verebiliriz. Ciddi kısımda ise bir süre ulaşılamaz olan kişiler AFK kısaltmasını bu durumlarını anlatmak için kullanabiliyor.

Çevrimiçi oyunlarda kullanılan AFK gibi kısaltmalar:

Çevrimiçi oyunlarda kullanılan kısaltmalar

BRB: Be right back – Hemen döneceğim GG: Good game – İyi oyun BG: Bad game – Kötü oyun WP: Well played – İyi oynadın AP: Ability power – Yetenek gücü AD: Attack damage – Saldırı gücü AOE: Area of Effect – Alan etkisi / Alan hasarı CD: Cooldown – Bekleme süresi MR: Magic resistance – Büyü direnci DPS: Damage per second – Saniye başına verilen hasar FF: Forfeit – Teslim olmak / Kaybetmek KS: Kill stealing – Kill çalmak L2P: Learn to play – Oynamayı öğren OMG: Oh my god – Aman tanrım EXP / XP: Experience point – Tecrübe puanı GLHF: Good luck have fun – Bol şans, iyi eğlenceler CC: Crowd control – Kalabalık kontrolü (Sersemleme) EZ: Easy – Kolaydı OOM: Out of mana – Manam kalmadı OP: Overpowered – Aşırı güçlü WYD?: What you doing? – Ne yapıyorsun? RN: Right now – Hemen şimdi YOLO: You only live once – Yalnızca bir kere yaşarsın NP: No problem – Sorun değil Cya: See you – Sonra görüşürüz Nvm: Nevermind – Boşver Btw: By the way – Bu arada Lol: Laughing out loud – Kahkahalarla (Yüksek sesle) gülmek ASAP: As soon as possible – En kısa sürede GJ: Good job – İyi iş JK: Just kidding – Şaka yaptım Any1: Anyone – Herhangi biri PLS: Please – Lütfen OFC: Of course – Elbette RIP: Rest in peace – Huzur içinde yat SRY: Sorry – Üzgünüm THX / TY: Thank you – Teşekkürler Noob: Çaylak, yeteneksiz

AFK ne demek, ne zamandan beri kullanılıyor sorularına yanıt verdiğimiz içeriğimizin sonuna gelmiş bulunuyoruz. Sizler için günümüz oyunlarında en çok kullanılan kısaltmaları da derledik. Eğer sizlerin de oyunlarda fazlasıyla karşılaştığınız ancak listede göremediğiniz bir kısaltma varsa yorumlar kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz. Bu ve bunun gibi içeriklerimizin devamı gelecek, kaçırmamak için bizleri takipte kalın.