3600 ek içeriyor mu yeni tertip etme

3600 ek içeriyor mu yeni tertip etme

3600 ek gösterge kanunu hakkındaki son vaziyeti ve yeni haberleri binlerce kamu çalışanı, memur merak ediyor, inceliyor.   Cumhurbaşkanlığı Lafçısı İbrahim Kalın, Saray’da yapılan kabine buluşması sonrasında binlerce yurttaşı ilgilendiren 3600 ek gösterge kanunu hakkında söylemelerde bulundu.

Polis, hemşire, din vazifelisi memurların yanında kamuda yönetçi olarak çalışanları da ilgilendiren 3600 ek gösterge kanunuyla alakalı son gidişat yurttaşlar tarafından merak ediliyor. Cumhurbaşkanlığı Lafçısı Kalın, imamlar, hocalar, sıhhat çalışanları ve polislerin 4 ana kategoride 3600 ek göstergeye çıkartılmasıyla alakalı çalışmanın devam ettiğini vurguladı.

4 KATAGORİ İÇİN 3600 EK GÖSTERGE:  İkinci 100 günlük Eylem Planı’nda hocalara 3600 ek göstergenin söylendiği hatırlatılarak, “Polislerin, sıhhat çalışanlarının ve din misyonlularının da bu alanda büyük bir temennisinin olduğu öğreniliyor. 2019 seneyi için bir tertip etme düşünülüyor mu?” biçimindeki sual üzerine Kalın, bu vaziyetin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söz verdiği bir mevzu olduğunun altını çizdi.

Kalın, imamlar, hocalar, sıhhat çalışanları ve polislerin 4 ana kategoride 3600 ek göstergeye çıkartılmasıyla alakalı çalışmanın devam ettiğini vurguladı.

“Bunların dördünün birden bir koli halinde bitirilmesi şu anda tasarlanıyor.” diyen Kalın, şunları söyledi:

“Bununla alakalı çalışmaları dostlarımız yürütüyor. Değişik iş sektörleri olmakla beraber, bunların bir araya getirilerek tek bir koli halinde geçirilmesi tasarlanıyor. Dolayısıyla çalışma devam ediyor, rastgele bir ‘gündemden çıkarma’ veyahut ‘unutma’ diye bir şey mevzubahisi değil. Bununla alakalı çalışma bitirildiğinde Taahhüdü de yerine getirilmiş olacak. Henüz bir tarih veremiyorum zira birtakım yönetimsel ve mevzuatla alakalı tertip etmeler gerektiren bir mevzu. Ama mevzunun yakından takip edildiğini ifade edebilirim.”

EK GÖSTERGE VEYAHUT 3600 EK GÖSTERGE NEDİR Ek gösterge, polis, hoca, hemşire ve imam gibi devlet memurlarının ücretleri, emekli ücretleri ve emekli ikramiyelerinin hesaplanmasında kullanılan usuldür. Klasik koşullarda hesaplama yapılırken, memurun vazifeyi, unvanı, derecesi, hizmet sınıfı gibi unsurlar göz önünde bulunduruluyor. Bu hesaplamalarda şu an hoca, polis, hemşire ve imamların göstergeleri 3000 ek gösterge olarak görünüyor. Ancak bu dört iş grubu dışındaki memurların ek göstergeleri 3600 olarak görünüyor. Bu dört iş grubundaki memurlar da 3600 ek gösterge ile hesap yapılmasını istiyor.

3600 EK GÖSTERGE GELİNCE NE OLACAK: Peki ek gösterge başkalaşım, başka bir deyişle 3600 ek gösterge ile bu dört gruptaki memurların ücretlerini ve emekli aylıklarının hesaplanması halinde ne değişecek?

Memur veyahut emekli ücretleri ne kadar çoğalacak?

* Hoca, polis, hemşire ve imamların ücretleri 3600 ek göstergeye göre hesaplandığı takdirde, 25 senelik bir hizmeti bulunan bir memur, 1/4 dereceden emekli olduğunda 2 bin 950 lira emekli aylığı alacak.

*Misalin hemşerilerin 2 bin 349 lira lan emekli aylığı 2 bin 950 lira olacak.

*Aynı derecede bulunan Hocaların ise 2 bin 417 lira olan emekli aylığı aynı biçimde 2 bin 950 lirada eşitlenecek.

* Polislerinde şu an 2 bin 517 lira olan emekli aylığı yeniden aynı biçimde 2 bin 950 lirada eşitlenecek. Ek göstergelerin değişmesinde hizmet zamanı da fark edecek. Misalin 30 sene hizmeti bulunup ek göstergesi 3600’e çıkarılanların emekli aylığı da değişik bir biçimde çoğalacak.

*Yeniden hizmet oranlarına bağlı olarak, 25 sene hizmeti bulunan ve ek göstergesi 2200’den 3600’e çıkarılanların emekli aylıkları 2 bin 352 liradan 2 bin 950 liraya; Ayrıca, 30 sene hizmeti bulunan ve ek göstergesi 2200’den 3600’e yükseltilenlerin emekli aylıkları da 2 bin 510 liradan 3 bin 147 liraya çıkarılacak.